Zilele trecute m-am gasit cu fosta colega de serviciu care era devastata. Slabise mult si mi-a spus ca se grabeste, fiindca si-a lasat acasa mama de 85 de ani, care sufera de Alzheimer.
-De-ai sti cat de greu imi este! Inainte de plecare trebuie sa ii ascund chibriturile si cutitele, fiindca se duce sa faca mancare si uita gazele deschise, tigaia plina cu ulei pe foc. Era gata sa dea foc la casa de vreo 5-6 ori. Sa stii ca si cu un batran sanatos este mult mai rau decat cu un copil, din cauza incapatanarii sale! Batranul are impresia ca detine adevarul absolut.
Cuvintele mele de incurajare sunt de prisos, din moment ce fosta mea colega merge peste tot alergand. Are 55 de ani si ar putea participa la maraton.

Ma gandesc zambind, fiindca nu sunt in cauza, ca un copil il mai poti lasa la vecini, dar cine iti primeste un batran cu Alzheimer sau accepta sa stea cu el, pana te intorci?
A venit randul celei mai bune prietene sa se confeseze. Mama ei este de speriat. Din cauza ei are palpitatii si s-a imbolnavit grav. Intotdeauna o critica, ii cere socoteala cand iese in oras cu sotul si cu fetita, nimic din ceea ce fac ei nu este bine si in casa si in curtea lor se tipa isteric destul de des.
Nu este de mirare de ce amandoua au inceput sa se intereseze unde gasesti camine batrani in Bucuresti.
Starea de iritare a batranilor dispare in aceste locatii de lux, deoarece:


-au persoane de varsta lor cu care sa discute si sa petreaca agreabil timpul.
In compania tinerilor, batranul se victimizeaza, sa fie in centru atentiei. Lui i se pare in permanenta ca este nedreptatit, ca nu este ascultat si ca persoanele din jur isi bat joc de el. Mai este si invidia fireasca generata de faptul ca ii vede pe cei tineri in putere si pe el il dor toate.
-personalul de la azil are experienta si stie cum sa se poarte cu un batran ca acesta sa fie 100% multumit.

Priceperea se demosntreaza la nivelul ingrijirilor acordate, dar si al tactului in comportamentul cu acesta categorie de varsta foarte dificila.
-exista puncte de relaxare, socializare si divertisment. Vara, bunicii pot iesi in curte si se pot plimba printre flori sau pot sa stea in foisor, la aer curat. Cei care doresc sa faca un gratar, sunt liberi sa stranga prietenii si sa le faca mici, frigarui de pui si legume, scrijelute de cartofi.

Evident ca aici, ei au mancare din belsug, la cele trei mese principale adaugandu-se si gustarile, dar se mai simte nevoia de miscare si le este dor de felurile de mancare pe care le faceau acasa.
Ei au la dispozitie si piscina cu apa curata, in care pot inota cat doresc in zilele insorite. Jocurile si dicutiile pot avea loc si in salile destinate socializarii, iar caminele de lux au si bliblioteca.
Mii de volume pot fi imprumutate de aici. Cine vrea sa se mentina suplu si mobil este liber sa mearga la sala de gimnastica, unde poate utiliza sub supraveghere ce aparate doreste.

Zilele de nastere ale bunicilor nu trec neobservate. Fiecaruia i se organizeaza zi festiva si este sustinut sa se pregateasca de petrecere, fiindca exista in aceste camine si saloane de infrumusetare.
Si la 80 de ani trebuie sa fii machiata, coafata si sa ai unghiile perfecte, iar daca nu mai poti face singura aceste lucruri, te ajuta personalul adus special pentru tine.
Doresti o viata spirituala adevarata? Crezi ca la caminele de lux nu esti ajutat sa o duci?

Cu ocazia sarbatorilor, in afara meselor imbelsugate, aici vine un duhovnic pregatit sa te asculte si sa te indrume pe calea credintei.
Senior-center.ro seamana cu hotelurile de 5-7 stele, deosebindu-se de acestea prin faptul ca ofera si ingijire batranilor care nu se pot deplasa sau sufera de afectiuni psihice.
In Bucuresti exista un lant de camine de batrani in care bunicilor nostri li se ofera conditii de lux si ingrijirea de care au nevoie sa li se lungeasca zilele si sa li se asigure sanatatea.
In concluzie, nu va duceti batranii la orice camin, ci alegeti Senior-center pentru cei dragi si nu veti regret!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *