Arta tesutului si a covoarelor s-a dezvoltat probabil in stepele Asiei Centrale, in urma cu cateva mii de ani. Popoarele nomade aveau atunci nevoie de ceva care sa-i poata proteja de frigul mare al iernii, mai practic decat blana de oaie si care ar putea servi drept ornamente pentru cort. Materialul folosit pentru fabricarea covorului era lana ce provenea de la oi si capre.

Tesaturile, in forma lor cea mai simpla, erau compuse din doua bucati de lemn ancorate in pamant si intre care se intindea lantul. Aceste tesaturi orizontale, pe care nomazii le folosesc si astazi, au avantajul de a fi pliate cu usurinta si mutate in urmatorul camping.

Modelele de pe aceste covoare de altadata au constat in modele geometrice sau stilizate.

Covoarele innodate manual sunt realizate din materiale rezistente, iar descoperirile cu adevarat antice sunt rare. Cel mai vechi covor cunoscut a fost gasit in 1947 in timpul sapaturilor din Siberia. Este covorul Pazyryk, sau covorul Gorno-Altai, numit dupa locul descoperirii sale. Masoara 183 x 200 cm, iar densitatea sa este de 360.000 de noduri pe metru patrat. Tehnica prin care a fost realizat este excelenta, iar covorul are o densitate mai mare decat cea a majoritatii covoarelor care se gasesc astazi pe piata. Modelele sunt foarte interesante, cu centrul care este compus dintr-un motiv rozeta, marginea in care vedem o procesiune de caprioare si pe o alta margine de razboinici calare. Acest covor a fost facut probabil in Armenia sau Persia, cu aproximativ 400 de ani inainte de nasterea lui Hristos. Cand a fost descoperit, a fost inghetat mult timp, prins intr-un bloc de gheata, motiv pentru care este atat de bine conservat. Covorul se afla acum in Muzeul Hermitage de Stat din Sankt Petersburg.

Insa nu toate covoarele trebuie sa fie antice pentru a fi valoroase. La Sanito.ro gasim o gama vasta de covoare profesionale din care putem sa alegem in functie de nevoile noastre. Gama lor de covoare este impartita in mai multe grupuri pentru a acomoda necesitatile atat celor de acasa, cat si pentru cei de la birou sau pentru cei care au nevoie de covoare pentru medii industriale!

Avand o diversitate atat de mare, pe site-ul Sanito.ro se gasesc urmatoarele: mocheta profesionale, covoare birou, covorase interior, covorase dezinfectante, covorase horeca, covoare exterior.

Din gama de covorase interior, modelul covor interior Iron Mat este ideal pentru un mediu de birou, unde covorul este solicitat zilnic de multe persoane.

Acest covor absoarbe umiditatea de pe talpile incaltamintei, scade riscul de impiedicare si se remarca prin rezistenta sporita la uzura.

Utilizare recomandata:

  • adecvat pentru conditii de trafic intens,
  • la intrari in spatii comerciale, aeroporturi, universitati, cladiri publice, sali polivalente etc.

Specificatii:

  • Este format din fire de nylon;
  • Suportul pentru spate este 100 % din cauciuc nitrilic;
  • Inaltimea totala este de 11 mm.
  • Greutatea este de 2,5 kg pe metru patrat.
  • Garantia cu respectarea normelor de intretinere este de 2 ani si 11 ani pentru culoarea firului.
  • Capacitatea de absorbtie praf este de 600 gr/ metru patrat .
  • Capacitatea de absorbtie umiditate este de 4 l/metru patrat .

Recomandari de curatare: Spalare automata la temperatura de pana 60 de grade!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *