Pentru multi dintre noi aparatul dentar este motivul pentru care copii radeau de noi atunci cand eram mici motiv pentru care unii dintre noi detesta aparatul dentar. Mentalitatea s-a mai schimbat motiv pentru care persoanele care poarta aparat dentar nu mai sunt privite sau etichetate ca fiind niste ciudati. Privind din punct de vedere stomatologic, aparatul dentar este modalitatea prin care se corecteaza pozitia danturii. O pozitie gresita a dintilor poate avea urmari negative asupra starii de sanatate dar si asupra nivelului de stima de sine pentru ca persoanele care au probleme cu pozitia danturii evita pe cat posibil sa zambeasca. Nu doar mentalitatea oamenilor cu privire la aparatul dentar s-a schimbat ci si tehnologia care sta la baza producerii aparatelor dentare. Gratie avansului tehnologiei, in momentul de fata exista mai multe tipuri de aparate dentare, unele dintre acestea fiind chiar insesizabile.

Motive pentru a purta un aparat dentar

Aparatul dentar nu este purtat doar pentru a indrepta dantura ci din mai multe motive, cateva dintre acestea fiind prezentate in continuarea acestui articol:
-Imbunatateste pronuntia. Acest avantaj este unul dintre cele mai importante motive pentru care este recomandat ca persoanele care au o dantura imperfecta sa poarte aparat dentar. Prin corectarea pozitiei danturii se imbunatateste vizibil si pronuntia fapt care va contribui la scaparea de anumite complexe care nu ne dau voie sa ne dezvoltam.
-Corecteaza muscatura care ajuta la formarea corecta a bolului alimentar si previne eventualele afectiuni gastrice. Este deja cunoscut faptul ca persoanele care nu pot musca corect au probleme din punct de vedere digestiv. Aceste probleme pot contribuie la aparitia altor probleme medicale motiv pentru care trebuie remediata aceasta problema. Aceasta poate fi remediata doar prin corectarea muscaturii, lucru care este posibil doar in cazul in care se poarta un aparat dentar.
-Elimina apneea in somn cauzata de respirtatul pe gura.
-Contribuie la prevenirea aparitiei afectiunilor gingivale si caderea dintilor. Aceste doua afectiuni cauzeaza un disconfort foarte mare iar tratarea acestora necesita costuri destul de mari si multe vizite la medicul stomatolog.
-Previne acumuluarea de tartru in zonele interdentare si dezvoltarea cariilor profunde.

Cu alte cuvinte, utilizarea unui aparat dentar de catre persoanele care au nevoie de acesta contribuie la imbunatatirea starii de sanatate, a aspectului zambetului dar si a nivelului stimei de sine.
Tipuri de aparate dentare cat pot fi utilizate
Asa cum am afirmat deja, tehnologia a avansat foarte mult in domeniul stomatologiei. Ca urmare a acestei dezvoltari in momentul de fata pot fi achizitionate urmatoarele tipuri de aparate dentare:

1.Aparat dentar metalic. Acest tip de aparat dentar aduce aminte intr-o oarecare masura de modelul de aparat dentar existent pe piata stomatologica acum 20 – 25 ani. Este cel mai accesibil aparat dentar privind din punct de vedere financiar si este un accesoriu statement pentru purtator.
2.Aparat dentar cermic. Acest tip de aparat dentar este primul model de aparat dentar care face trecerea catre aparatele dentare premium. Este un model de aparat dentar discret, bracketii aparatului dentar putand fi personalizati in culorile preferate.
3.Aparat dentar safir. Acest tip de aparat dentar este unul premium, oferind un confort foarte ridicat persoanelor care poarta acest model de aparat dentar. Bracketii sunt realizati din safir de inalta calitate ceea ce face ca acest tip de aparat dentar sa treaca neobservat chiar si de catre persoanele specializate in domeniul stomatologiei.
4.Aparat dentar tip gutiera. Acest tip de aparat dentar este mobil, usor de purtat si ofera multa libertate de purtare. Utilizand un astfel de aparat dentar nu vei mai fi nevoit sa renunti la consumul unor alimente care sunt interzise in cazul purtarii celorlalte tipuri de aparate dentare.

Sfaturi pe care trebuie sa le respecte persoanele care poarta aparat dentar

Acum, ca am aflat care sunt cele mai importante avantaje oferite de catre utilizarea unui aparat dentar dar si tipurile de aparate dentare care pot fi achizitionate de pe piata de profil trebuie sa aflam si care sunt sfaturile pe care trebuie sa le respecte cei care poarta un astfel de dispozitiv pentru corectarea pozitiei dintilor.

1.Pentru ca procesul de obisnuire cu aparatul dentar sa fie cat mai usor de realizat este necesar ca la inceputul perioadei in care este utilizat un aparat dentar sa fie consumate doar alimente care au o consistenta cat mai moale.
2.Consumul anumitor produse alimentare trebuie evitat. Produsele alimentare care au o consistenta tare dar si bauturile dulci sau carbogazoase trebuie evitate.
3.Trebuie evitate muscaturile pe produse care nu sunt alimentare cum ar fi de exemplu creionul, pixul, etc, pentru ca acest obicei poate deteriora aparatul dentar.
4.Componentele aparatului dentar trebuie mentinute curate 24 de ore din 24. Acest lucru inseamna ca aparatul dentar trebuie curatat de fiecare cand mananci ceva.
5.Utilizarea produselor pentru albirea dintilor trebuie evitata pe toata perioada purtarii aparatului dentar pentru ca acestea pot deteriora componentele aparatului dentar.

Concluzii
In concluzie, aparatul dentar nu mai este dispozitivul urat, pe care unii dintre noi au refuzat sa il poarte sau l-au purtat cu mare dificultate din punct de vedere mintal. Tehnologia a avansat motiv pentru care in acest moment exista aparate dentare care nici macar nu sunt vizibile dar care ofera foarte multe avantaje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *