Editura Ratio et Revelatio este una din cele mai apreciate edituri din tara. De cand si-a inceput povestea, in urma cu 6 ani, a publicat constant carti filosofie, de teologie, memorialistica, istorie sau filologie. Cartile sunt exceptionale, fiind alese titluri si autori nationali sau internationali, pe care ii veti citi, cu drag si interes, oricand.

Cartile diminueaza singuratatea, o umplu; ele sunt un baraj de protectie impotriva ignorantei, prejudecatilor, stagnarii mentale. Din carti invatam totul, uneori mai multe despre noi insine. Exista carti din care invatam si care ne arata lumea asa cum poate nu am vazut-o pana in acel moment. Exista carti scrise din imaginatie si carti stiintifice, rationale. Insa stiinta nu explica totul. Ea nu poate spune nimic despre ceea ce nu vedem. De fapt, stiinta studiaza numai vizibilul, intr-adevar masurabil. Prin urmare, despre existenta unui suflet si a Tainei Infinite, care sunt invizibile, nu se poate spune nimic, nici ca exista si nici ca nu exista, din punct de vedere stiintific.

Trebuie sa avem incredere in ratiune, nu pentru a face ca gandirea sa fie volatila: este un instrument care nu ne insala, daca il folosim bine, ca reflectie asupra experientei, asupra existentei si nu ca o convolutie, pentru a ne apara de realitate. Dar de ce ratiunea nu este folosita atat de des ca o revelatie (a realului: sintetic, filosofic), ci doar ca instrument (tehnico-stiintific)?

Cautam o rationalitate care sa explice totul. Umanitatea moderna a facut-o, culminand cu Hegel.

Curiosi sa aflati care sunt cele mai bune carti de filosofiepe care sa le cititi?

Va aflati la locul potrivit: va recomandam sa cititi cateva titluri referitoare la filosofie, potrivite si pentru incepatorii acestei discipline. Filosofia a exercitat intotdeauna o anumita fascinatie, chiar si in randul studentilor universitari. Este o disciplina cu o istorie foarte straveche, care, astazi, mai mult ca oricand, ne este utila ca sa crestem, sa ne cunoastem si sa ne confruntam cu marile provocari ale modernitatii. Editura Ratio et Revelatio ofera pe site carti de filosofie, usor de inteles, pentru a intra in acest univers frumos al intelepciunii sau pentru a o redescoperi. Pentru a face chiar si un prim pas, este nevoie de foarte putin. Iata cateva titluri recomandate:

  1. O noua istorie a filosofiei occidentale, vol. IV. Filosofia contemporana- Volumul IV ne spune istoria fascinanta a filosofiei de la inceputul secolului al XIX-lea pana la sfirsitul secolului XX, marcata de extraordinarele dezvoltari stiintifice, politice si culturale, care au facut ca secolul trecut sa devina unul dintre cele mai originale si intrigante sub raport filosofic. Acesta este ultimul dintr-o serie de patru volume dedicata dezvoltarii gindirii filosofice occidentale de la inceputuri pina in zilele noastre. Gandita dintr-o perspectiva unitara, aceasta istorie permite cititorilor sa urmareasca temele majore ale filosofiei in progresul lor organic. Sir Anthony Kenny ne pune la dispozitie, prin aceasta lucrare, deopotriva istorie a filosofiei si exercitiu de filosofie in sine, un instrument esential pentru toti cei care vor sa se delecteze, sa se educe sau sa caute raspunsuri la marile interogatii ale umanitatii.  La editura Ratio et Revelatio a mai aparut volumul I, Filosofia antica. Sunt in pregatire volumele II (Filosofia medievala) si III (Filosofia moderna).
  1. Cercetare asupra intelectului omenesc – David Hume. Este noua editie a unuia dintre textele filosofice fundamentale, decisiv dezvoltarea filosofiei moderne, continuind sa alimenteze gindirea filosofica contemporana. Editia revizuita contine si trei texte inedite in limba romana.

Pe site-ul editurii Ratio et Revelatio puteti descoperi si alte carti fascinante ce va vor purta in universul filosofic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *