Doar 9% dintre cei care lucreaza în domeniul cunoasterii din întreaga lume vor activa integral de la distanta.

  • În Statele Unite, 51% dintre cei care lucreaza în domeniul cunoasterii vor lucra în mod hibrid si 20% vor activa integral de la distanta.
  • Designul centrat pe angajat poate ajuta la diminuarea impactului crizei talentelor din IT.

Potrivit estimarilor elaborate de analistii Gartner, pana la sfarsitul acestui an 39% dintre cei care lucreaza în domeniul cunoasterii la nivel mondial vor activa în mod hibrid, înregistrandu-se o crestere comparativ cu valoarea de 37% din 2022.

„Modul de lucru hibrid nu mai este doar un avantaj oferit angajatilor, ci o facilitate asteptata de toti angajatii”, a spus Ranjit Atwal, Senior Director Analyst la Gartner. „Multi angajati au început sa se întoarca partial la birou în 2022, dar stilul de lucru hibrid va ramane predominant în 2023 si pe viitor. Pentru a se adapta, angajatorii au implementat un design de lucru centrat pe om – incluzand flexibilitate, colaborare si management bazat pe empatie – care se potriveste angajatilor ce lucreaza în mod hibrid”, a adaugat Ranjit Atwal.

De exemplu, lucratorii IT sunt mai predispusi sa renunte la locul de munca decat angajatii din alte functii, deoarece cauta o mai mare flexibilitate, un echilibru îmbunatatit între viata profesionala si cea privata si oportunitati de cariera mai bune. Directorii IT pot maximiza retentia si atragerea talentelor prin reconceperea propunerii de valoare oferita angajatilor printr-o abordare mai umana.

Gartner defineste lucratorii în mod hibrid ca fiind acei angajati care lucreaza la birou cel putin o zi pe saptamana. Lucratorii de la distanta sunt cei care îsi desfasoara activitatea profesionala tot timpul de acasa. Lucratorii la fata locului (on-site) sunt cei care activeaza în totalitate la sediul companiei si nu lucreaza în niciun moment de acasa.

Se preconizeaza ca numarul lucratorilor de la distanta va continua sa scada de la an la an. Gartner estimeaza ca lucratorii de la distanta vor reprezenta doar 9% din toti angajatii din întreaga lume pana la sfarsitul anului 2023 (vezi Figura 1).

Figura 1: Ponderea lucratorilor din domeniul cunoasterii pentru modurile de lucru integral de la distanta si hibrid, la nivel mondial, 2020, 2022 si 2023

În Statele Unite tendinta de munca hibrida va fi mai pronuntata decat în restul lumii, cu o pondere de 51% pentru cei care lucreaza în domeniul cunoasterii care vor lucra în mod hibrid si de 20% pentru cei ce urmeaza sa lucreze integral de la distanta pe parcursul anului 2023.

Designul centrat pe om se îmbina cu spatiul de lucru virtual

Designul centrat pe om necesita un nou set de principii, norme si gandire. Spatiile de lucru virtuale de succes vor creste capacitatea de a angaja si de a reuni angajati, indiferent de locatia geografica. Spatiile de lucru virtuale ofera noi alternative potential disruptive la întalnirile în persoana (si deplasarile asociate) si la solutiile existente pentru întalniri virtuale. Gartner estimeaza ca pana în 2025, 10% dintre lucratori vor folosi spatii virtuale pentru activitati precum vanzari, onboarding si lucrul de la distanta.

„Pentru organizatiile ce pun pe prim plan lucrul de la distanta sau în mod hibrid, spatiile de lucru virtuale complet mature pot înlocui biroul ca întruchipare a culturii companiei si pot deveni centrul experientei digitale angajatilor”, a declarat Christopher Trueman, Senior Principal Analyst la Gartner. „Cu toate acestea, nu ar trebui sa se astepte ca angajatii sa se implice în spatiul de lucru virtual pentru întreaga lor zi de lucru. Spatiile de lucru virtuale ar trebui folosite numai pentru întalniri si interactiuni care pot fi îmbunatatite de acestea, cum ar fi brainstorming, recenzii de produse sau întalniri sociale”, a completat Christopher Trueman.

Lucrul în mod hibrid si cel integral de la distanta variaza în functie de tara

În timp ce toate tarile si-au crescut proportia de munca hibrida si integral de la distanta începand cu 2019, atractivitatea acestor doua tipuri de desfasurare a activitatii angajatilor variaza semnificativ în functie de tara.

În comparatie cu alti angajatori din întreaga lume, cei din Japonia se concentreaza mai mult pe lucratorii care se întorc la birou cu norma întreaga. În Japonia, numarul de lucratori din domeniul cunoasterii ce îsi desfasoara activitatea integral de la distanta si în mod hibrid va totaliza 29% din forta de munca în 2023.

În Europa, unde interactiunea fata în fata ramane o preferinta, se preconizeaza ca stilul de lucru hibrid va creste în 2023. În Germania, cei care lucreaza în domeniul cunoasterii ce îsi desfasoara activitatea integral de la distanta si în mod hibrid vor reprezenta 49% din forta de munca în 2023. Avand în vedere cultura lor si mixul verticalelor industriale, numarul de lucratori din domeniul cunoasterii ce îsi desfasoara activitatea integral de la distanta si în mod hibrid în Regatul Unit va fi în crestere în aceeasi perioada si va reprezenta 67% din totalul fortei de munca în 2023. În Statele Unite, ponderea acestor doua categorii va reprezenta 71% din forta de munca în 2023.

Clientii Gartner pot afla mai multe din documentul “Forecast Analysis: Knowledge Employees, Hybrid, Fully Remote and On-Site Work Styles, Worldwide”.

Gartner Digital Workplace Summit

Tehnologiile de colaborare si pentru spatiul de lucru pentru modul de lucru hibrid vor fi discutate în cadrul Gartner Digital Workplace Summits, o serie de evenimente care va avea loc în perioada 15-16 mai la Londra, 12-13 iunie la San Diego si 29-30 august la Tokyo. Urmariti stirile si actualizarile de la aceste conferinte pe Twitter folosind #GartnerDW.

Despre Gartner for Information Technology Executives

Gartner for Information Technology Executives ofera o perspectiva actionabila si obiectiva pentru CIO si liderii IT, pentru a-i ajuta sa-si conduca organizatiile prin transformarea digitala si sa conduca cresterea afacerii. Informatii suplimentare sunt disponibile la www.gartner.com/en/information-technology.

Urmariti stirile si actualizarile de la Gartner for IT Executives pe Twitter si LinkedIn. Vizitati IT Newsroom pentru mai multe informatii si analize.

Despre Gartner

Gartner, Inc. (NYSE: IT) ofera o perspectiva obiectiva si utila pentru directori si echipele lor. Îndrumarile si instrumentele noastre de specialitate permit luarea unor decizii mai rapide si mai inteligente si o performanta mai buna în ceea ce priveste prioritatile esentiale ale unei organizatii. Pentru a afla mai multe, vizitati: gartner.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *