Psihoterapia se refera la o gama extinsa de tratamente ce pot ajuta persoanele care trec prin anumite probleme emotionale sau care pot afecta sanatatea mentala a pacientului. Psihoterapia este pentru oricine, nu trebuie sa fi catalogat cu grave probleme mentale, asa cum gresit se crede inca in Romania. Oamenii care merg la psiholog nu sunt nebuni, sunt oameni care sunt constienti de faptul ca in sufletul lor exista o problema ce trebuie rezolvata. Scopul psihologului este acela de a-i face pe pacienti sau pe clienti sa isi inteleaga propriile sentimente si ce ii face sa fie pozitivi, anxiosi sau depresivi. Atunci cand te hotarasti sa mergi la psiholog, trebuie sa alegi pe cineva de incredere, care sa te faca sa te simti confortabil in preajma lui. Un astfel de specialist este Florentina Matreata, medicul care detine un cabinet psiholog Bucuresti, extrem de apreciat de clientii care au venit aici cu diverse probleme. Medicul in cauza a ajutat persoane care s-au prezentat cu depresii severe, probleme in cuplu, probleme cu stima de sine sau chiar copii ce au trecut prin traume. Oricine se simte depasit si coplesit de problemele pe care le are poate beneficia de psihoterapie. Medicatie se da numai in cazuri mai grave.

Ce asteptari ai atunci cand mergi la psiholog?

Psihoterapia este o discutie de fapt, intre tine si terapeut. Foarte rar, cum spuneam, se recomanda si medicatie. Unele forme de psihoterapie pot dura doar cateva sedinte, altele insa pot fi mai lungi, ajungand-se pana la luni intregi sau ani chiar. De obicei, sedintele sunt de o ora, odata pe saptamana si urmeaza anumite proceduri bine structurate. Sesiunile sunt de unul la unul, de cuplu sau, in anumite cazuri, sunt sedinte de grup. Tehnicile sunt diferite. Atunci cand mergi la psiholog probabil experimentezi una din urmatoarele situatii:
1. Ai sentimente coplesitoare de tristete sau te simti neajutorat;
2. Nu te mai simti capabil sa infrunti problemele de zi cu zi;
3. Ai probleme in a te concentra la locul de munca sau la scoala;
4. Ai probleme cu substantele alcoolice sau cu cele interzise, ai un comportament agresiv prin care iti faci rau tie, cat si celorlalti din jurul tau;
5. Ai sentimentul ca problemele tale nu se mai termina si nu se vor rezolva niciodata, chiar daca primesti ajutor de la prieteni sau de la familie;
6. Te simti mereu la limita sau iti faci griji din orice si fara niciun motiv.

Psihologul te va ajuta sa intelegi modul in care schimbarile in comportament pot duce la anumite probleme. Va incerca sa te faca sa experimentezi si sa te focalizezi doar pe lucrurile pozitive. De asemenea, vei afla ca, de multe ori, ceea ce gandim capata forma. Depresia, de exemplu, poate sa apara adesea atunci cand avem ganduri ce nu sunt bazate pe probe. Daca ajungem sa ne spunem “Sunt inutil” sau “Totul se intampla din cauza mea”, toate aceste afirmatii fac parte din ceea ce credem noi si nu au nicio baza. De aici apare depresia care, netratata la timp, poate duce la probleme si mai grave.

Uneori vei gasi ca este mai usor sa vorbesti despre problemele tale cu un strain decat cu familia sau prietenii. In necunostinta de cauza, cei din jurul tau te pot judeca si iti pot adanci trauma. Insa, psihologul nu te va pune la colt, te va asculta si iti va spune exact ce trebuie sa faci. Terapeutul iti va da timpull necesar pentru a vorbi, a plange, a tipa sau pentru a te gandi. Este o oportunitate de a analiza problemele tale dintr-o alta perspectiva. Vei vorbi cu cineva care te va respecta pe tine si trairile tale. De asemenea, poti apela la terapie si daca urmeaza sa treci printr-un eveniment dificil pentru tine. Medicul te va ajuta sa treci mai usor peste acest episod, sa infrunti totul cu seninantate. De asemenea, traumele vor fi mai usor depasite.

Florentina Matreata este omul de care ai nevoie daca te afli intr-una din situatiile de mai sus. Indiferent de problema pe care o ai, i te poti adresa pentru ca rabdarea, empatia si experienta acestui medic lucreaza la unison pentru a-ti oferi cel mai bun tratament. Odata ce ai apelat la serviciile cabinetului de psihologie al doamnei doctor, vei deveni un alt om si viata va capata nuante mai frumoase.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *