Locul unde depozităm anvelopele de vară este foarte important. Potrivit experților, temperatura de depozitare corectă este cel mai important factor. Astfel, durata de viață a unei anvelope se poate prelungi  și prin protejarea împotriva umidității, substanțelor chimice și radiațiilor UV. Un hotel de anvelope este cea mai bună alegere.

Unde ar trebui depozitate anvelopele de vară? În garaj, la subsol, pe balcon sau afară? Martin Dražík, manager de produs pentru Nokian Tyres Central Europe, este de părere că temperatura de depozitare este cel mai important factor.

„În trecut, unii oameni obișnuiau să păstreze anvelopele în apropierea cazanelor de încălzire centrală. Un astfel de loc este prea fierbinte, iar căldura va avea un efect advers asupra compușilor de cauciuc. Anvelopa va începe să se usuce, se va întări și vor apărea fisuri. Poate chiar să și ardă.”, explică Dražík.

Locul ideal pentru depozitarea anvelopelor este un spațiu răcoros, cu temperatura sub 15ºC, în care anvelopele rămân uscate. Sunt de preferat spațiile întunecate protejate de lumina soarelui, deoarece radiațiile UV vor reduce durabilitatea anvelopei”, adaugă Dražík.

Hotelurile de anvelope rezolvă problema de depozitare

O soluție din ce în ce mai frecventă este depozitarea anvelopelor într-un hotel de anvelope, deoarece acest lucru permite spațiului de stocare să aibă și alte utilizări. Un hotel de anvelope poate fi o soluție simplă în cazurile în care, de exemplu, cooperativele imobiliare interzic depozitarea anvelopelor din cauza riscului de incendiu. Într-un hotel de anvelope, acestea sunt verificate, spălate și ajustate de profesioniști.

„Depozitarea anvelopelor în condiții corecte va prelungi durata lor de viață.”, subliniază Dražík.

O anvelopă bine întreținută, de înaltă calitate, va dura până la șase ani. Anvelopele fabricate acum mai bine de zece ani, nu ar mai trebui să fie folosite.

Data fabricației este un număr de patru cifre marcat pe anvelopă: primele două cifre indică săptămâna de fabricație, iar ultimele două indică anul.

Un loc de depozitare necorespunzător poate deteriora anvelopele într-un singur anotimp, fără a mai putea fi reparate.

Spălarea anvelopelor cu jet puternic de apă le poate deteriora

Recomandările de depozitare pentru anvelopele de iarnă și de vară sunt similare. Înainte de a vă depozita anvelopele, este bine să le spălați și să le clătiți cu grijă. Îndepărtați pietrele mai mari din caneluri și verificați dacă suprafața de rulare și pereții laterali prezintă fisuri sau umflături anormale.

„Când spălați anvelopele, țineți jetul de apă departe de anvelopă, deoarece este posibil să desfaceți cauciucul de materialul de sub el. Acest lucru poate cauza ruperea anvelopei odată ce este utilizată din nou”, spune Martin Dražík.

Înainte de a depozita anvelopele, asigurați-vă că acestea sunt complet uscate. Anvelopele nu trebuie să intre în contact cu uleiuri, solvenți sau alte substanțe chimice de la locul de depozitare. Dacă este necesar, puteți achiziționa saci pentru protecție.

Anvelopele nu trebuie să se afle sub încărcături și tensiune; cu alte cuvinte, nu ar trebui să stivuiți alte lucruri peste anvelope.

„Când așezam anvelopele una peste alta, presiunea poate fi ridicată ușor înainte de depozitare, deoarece anvelopa de dedesubt suportă o încărcătură destul de grea.”, spune Dražík.

Depozitarea anvelopelor, pe scurt:

  • Verificați vechimea anvelopelor și achiziționați altele noi cel mai târziu la fiecare 6-10 ani
  • Verificați starea suprafeței de rulareși îndepărtați pietrele mai mari din caneluri
  • Spălați anvelopele și lăsați-le să se usuce complet înainte de depozitare
  • Păstrați anvelopele într-un loc răcoros și uscat
  • Protejați anvelopele împotriva luminii solare și a substanțelor chimice
  • Pentru mai multă liniște, lăsați totul pe seama profesioniștilor de la hotelul de anvelope.

 

Sfaturile au fost oferite de Martin Dražík, manager de produs, Nokian Tyres Central Europe.

Informații suplimentare:

Cum să vă păstrați anvelopele?

Clienții hotelurilor de anvelope evită problemele de depozitare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *