In acest an, sapaturile din situl arheologic Akrotiri au scos la iveala ceva cu adevarat spectaculos – 13 cufere vechi de peste 5.000 de ani, pline cu artefacte ale civilizatiei cicladice. De asemenea, a fost descoperita una dintre cele mai impresionante parti ale picturilor murale din orasul preistoric, realizata din mii de fragmente de ipsos. Dupa ce operatiunile de excavare au fost oprite timp de cativa ani, sponsorizarea companiei de securitate cibernetica Kaspersky Lab le-a permis arheologilor sa isi continue munca si sa poata impartasi cu restul lumii descoperirile lor.

Arheologii din Akrotiri i-au povestit lui Eugene Kaspersky, fondatorul Kaspersky Lab, cateva dintre realizarile proiectului cu ocazia celei mai recente vizite la sit. Dupa o examinare atenta a partii din asezare cunoscuta sub denumirea de “Casa bancilor”, au fost descoperite 13 cufere de lut sub daramaturile care acopereau podeaua uneia dintre cladiri. Lazile au fost recuperate si urmeaza sa fie examinate temeinic de catre cercetatori. Una dintre cele mai importante descoperiri a fost o figurina feminina, ascunsa intr-un mic cufar vechi de peste 5.000 de ani. Figurina prezinta un deosebit interes stiintific deoarece reflecta tranzitia dintre cele mai vechi perioade ale culturii cicladice si ar putea fi un indiciu pentru rezolvarea mai multor mistere ale regiunii Akrotiri.

O alta realizare importanta a fost descoperirea uneia dintre cele mai impresionante compozitii de picturi murale din orasul preistoric, care a inclus fresce de pe zidul celei mai mari cladiri a orasului. Aceste picturi au decorat odata peretii care marginesc scarile asezarii si se estimeaza ca acopera o suprafata totala de circa 90m². Lucrarile de restaurare si conservare a frescelor vor continua in urmatorii ani.

Este deosebit de important sa invatam din trecut, pentru a intelege viitorul: conservarea patrimoniului cultural si a realizarilor antice este o parte esentiala a dezvoltarii noastre viitoare.

Acum trei ani, dupa vizita lui Eugene Kaspersky la Akrotiri, Kaspersky Lab si-a inceput colaborarea cu Societatea Arheologica din Atena, pentru a sustine excavarea asezarii Akrotiri din Marea Egee. Explorarea sitului arheologic al civilizatiei cicladice este departe de a se fi terminat, dar descoperirile recente au demonstrat deja ca Akrotiri poate avea multe de oferit celor care studiaza Grecia antica. Obiectele descoperite includ o figura feminina, una dintre cele mai naturaliste forme ale sculpturii timpurii cicladice, care dateaza din anul 3000 i.Hr., si o figurina de bronz a unui ibex.

Potrivit Ministerului Culturii si Sportului din Grecia, aceste descoperiri sunt, fara indoiala, legate de valorile si credintele societatii din Thira si ofera un impuls pentru o noua interpretare a intrebarilor fundamentale despre ideologia si, eventual, despre religia societatii preistorice din Marea Egee*.

“Ne bucuram sa vedem progresele realizate cu ajutorul sponsorizarii Kaspersky Lab, dar proiectele actuale ale echipei sunt doar o mica parte a initiativelor stiintifice de la Akrotiri. Planurile noastre includ extinderea laboratorului pentru conservarea tablourilor in piatra si continuarea proiectului nostru de conservare a cladirilor, pentru a asigura celor interesati de cultura greaca cea mai buna protectie posibila a ruinelor. Scopul nostru este ca vizitatorii sa poata intelege semnificatia culturala a sitului Akrotiri”, a declarat profesorul Christos Doumas, directorul excavatiilor din cadrul asezarii preistorice din Akrotiri, Thira.

Pentru contributiile aduse la cultura si istoria insulei, Eugene Kaspersky a primit cetatenia de onoare a orasului Santorini, acordata de catre Anastasios-Nikolaos Zorzos, primarul orasului Thira.

Initiativele Kaspersky Lab nu se limiteaza la explorarea trecutului – compania vrea sa popularizeze aceste descoperiri si in randul noilor generatii. Intre timp, cercetatorii lucreaza la digitalizarea informatiilor despre Akrotiri si imbunatatirea prezentarii vizuale a sitului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *